Vaihtoehtoja ihmiskaupalle – KOULUTUKSELLA TOIMEENTULOA JA TOIVOA NUORILLE NAISILLE

Nigeria on keskeisimpiä naisiin ja lapsiin kohdistuvan, seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan lähtömaita. Suurin osa Eurooppaan prostituutioon tulevista nigerialaisista naisista tulee Edon osavaltiosta. Syynä monen naisen lähtöön on köyhyys, toimeentulomahdollisuuksien puute ja tulevaisuuden näköalattomuus. Nigeriassa etenkin monet tytöt ja naiset jäävät koulutuksen ulkopuolelle.

FinnWID on aloittanut vuonna 2018 yhteistyön ihmiskauppaa ehkäisevän Edo State NGO Coalition Against Trafficking in Persons (ENCATIP) -järjestökoalition kanssa. Koalitio toimii Benin Cityssä, joka on Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan keskus. Koalition järjestöt tukevat nuorten naisten kouluttautumista ja toimeentuloa järjestämällä koulutusta, ohjausta ja neuvontaa.

FinnWID kehitysyhteistyö ENCATIP
Virpi Vepsäläinen ja Erna Alitalo keskustelevat kumppanijärjestömme Idia Renaissancen kanssa Skypen välityksellä

Käynnistimme vuoden 2020 alussa ENCATIPin kanssa yhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena on ehkäistä ihmiskauppaa parantamalla riskiryhmässä olevien nuorten naisten toimeentulomahdollisuuksia. Hanke kehittää naisten ja tyttöjen ammatillisia ja yrittäjyysvalmiuksia tarjoamalle heille IT-koulusta. Monella nigerialaisella naisella ei ole mahdollisuutta oppia edes tietokoneen käytön perusteita. Tietoteknisten taitojen avulla haluamme avata naisille ovea työskennellä myös perinteisesti miesvaltaisilla aloilla.

Ensimmäinen koulutus alkoi vuoden 2020 alussa Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksessa Benin Cityssä. Tukemme mahdollisti neljän naisen koulutuksen, yöpymisen asuntolassa koulutuksen ajan sekä pienen taskurahan, jotta muutto Benin Cityyn oli mahdollista. Koulutuksen aikana opiskelijat pääsivät oppimaan monipuolisia IT-taitoja aina tietokoneen käytön perusteista tekstinkäsittelyyn ja graafisen suunnittelun alkeisiin.  Opiskelijat ottivat kurssilla opitut taidot vastaan innostuneesti, osalle heistä kurssi oli ensimmäinen tilaisuus istahtaa tietokoneen ääreen. Kumppanijärjestömme Idia Renaissancen arvion mukaan opiskelijat kokivat koulutuskokonaisuuden hyödylliseksi ja heidän työllisyysmahdollisuuksiaan parantaviksi.

Toukokuussa 2021 kuusi nuorta naista aloittivat opinnot kumppanijärjestömme Idia Renaissancen
koulutuskeskuksessa. Laajensimme kurssivalikoimaamme opiskelijoiden kiinnostuksen kohteiden ja yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tietokonekurssin lisäksi opiskelijoiden oli mahdollista valita ompelijan koulutus. Ompelijakoulutuksen aloitti kaksi ja IT-opinnot neljä nuorta naista.

Vuonna 2022 koulutusohjelmat ovat muuttuneet siten, että tarjoamme opiskelijoille ompelijan ja ravintola-alan opintoja. Aikaisemmat IT-opinnot on integroitu osaksi molempia opintosuuntia.

Kumppanijärjestössämme toimii jo kolmatta vuotta nigerialainen projektikoordinaattori, joka vastaa koulutusyhteistyön hallinnosta,
suunnittelusta, arvioinnista ja opiskelijoiden tukemisesta. Koulutuksissa tärkeää on tarjota opiskelijoille mahdollisuus suorittaa työharjoitteluja koulutusten jälkeen.

Finnwidin tavoitteena on tukea ENCATIPIn toimintaa pitkäjänteisesti ja rakentaa heidän kanssaan yhteistyössä jatkuva koulutusmalli. Tukemalla riskiryhmään kuuluvien naisten koulutusta tarjoamme heille paremmat mahdollisuudet työllistyä ja välttyä ihmiskaupalta. Yhteistyötä rahoitetaan varoilla, joita olemme keränneet vuodesta 2018 Toisenlaisia tarinoita -kampanjalla

Cynthia Odogwu ja Esther Bassey ompelijakoulutuksen kurssilla

Pitkäjänteinen yhteistyö on mahdollista vain FinnWIDin aktiivien ja lahjoittajien avulla. Auta meitä luomaan vaihtoehtoja ihmiskaupalle ja tee lahjoitus ihmiskaupan vastaiseen työhömme! Lahjoittamalla tuet naisten koulutusta Nigeriassa ja ihmiskaupan vastaista vaikuttamistyötämme Suomessa. Kiitos kaikille työtämme jo tukeneille. Tehdään yhdessä toisenlaisia tarinoita!

Lue lisää Toisenlaisia tarinoita -kampanjasivultamme.