Vaihtoehtoja ihmiskaupalle – KOULUTUKSELLA TOIMEENTULOA JA TOIVOA NUORILLE NAISILLE

Nigeria on keskeisimpiä naisiin ja lapsiin kohdistuvan, seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan lähtömaita. Suurin osa Eurooppaan prostituutioon tulevista nigerialaisista naisista tulee Edon osavaltiosta. Syynä monen naisen lähtöön on köyhyys, toimeentulomahdollisuuksien puute ja tulevaisuuden näköalattomuus. Nigeriassa etenkin monet tytöt ja naiset jäävät koulutuksen ulkopuolelle.

FinnWID on aloittanut vuonna 2018 yhteistyön ihmiskauppaa ehkäisevän Edo State NGO Coalition Against Trafficking in Persons (ENCATIP) -järjestökoalition kanssa. Koalitio toimii Benin Cityssä, joka on Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan keskus. Koalition järjestöt tukevat nuorten naisten kouluttautumista ja toimeentuloa järjestämällä koulutusta, ohjausta ja neuvontaa.

FinnWID kehitysyhteistyö ENCATIP
Virpi Vepsäläinen ja Erna Alitalo keskustelevat kumppanijärjestömme Idia Renaissancen kanssa Skypen välityksellä

Käynnistimme vuoden 2020 alussa ENCATIPin kanssa yhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena on ehkäistä ihmiskauppaa parantamalla riskiryhmässä olevien nuorten naisten toimeentulomahdollisuuksia. Hanke kehittää naisten ja tyttöjen ammatillisia ja yrittäjyysvalmiuksia tarjoamalle heille IT-koulusta. Monella nigerialaisella naisella ei ole mahdollista oppia edes tietokoneen käytön perusteita. Tietoteknisten taitojen avulla haluamme avata naisille ovea työskennellä myös perinteisesti miesvaltaisilla aloilla.

Ensimmäinen koulutus alkoi vuoden 2020 alussa Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksessa Benin Cityssä. Tukemme mahdollisti neljän naisen koulutuksen, yöpymisen asuntolassa koulutuksen ajan sekä pienen taskurahan, jotta muutto Benin Cityyn oli mahdollista. Koulutuksen aikana opiskelijat pääsivät oppimaan monipuolisia IT-taitoja aina tietokoneen käytön perusteista tekstinkäsittelyyn ja graafisen suunnittelun alkeisiin.  Opiskelijat ovat ottaneet kurssilla opitut taidot vastaan innostuneesti, osalle heistä kurssi on ollut ensimmäinen tilaisuus istahtaa tietokoneen ääreen. 

Finnwidin tavoitteena on tukea ENCATIPIn toimintaa pitkäjänteisesti ja rakentaa heidän kanssaan yhteistyössä jatkuva koulutusmalli. Tukemalla riskiryhmään kuuluvien naisten koulutusta tarjoamme heille paremmat mahdollisuudet työllistyä ja välttyä ihmiskaupalta.Yhteistyötä rahoitetaan varoilla, joita olemme keränneet vuodesta 2018 Toisenlaisia tarinoita -kampanjalla. Koulutuksen toinen vaihe on tarkoitus rahoittaa keräysvaroin ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) tuella.

Kuvassa ENCATIP-järjestökoalitioon kuuluvan International Reproductive Rights Research Action Groupin (IRRRAG) työntekijät ja vapaaehtoiset Patience Ekpere, Victor Oghide, Theodora Eghomwan ja Agnes Gpale.

Pitkäjänteinen yhteistyö on mahdollista vain FinnWIDin aktiivien ja lahjoittajien avulla. Auta meitä luomaan vaihtoehtoja ihmiskaupalle ja tee lahjoitus ihmiskaupan vastaiseen työhömme! Lahjoittamalla tuet naisten koulutusta Nigeriassa ja ihmiskaupan vastaista vaikuttamistyötämme Suomessa. Kiitos kaikille työtämme jo tukeneille. Tehdään yhdessä toisenlaisia tarinoita!

Lue lisää Toisenlaisia tarinoita -kampanjasivultamme.