Vaihtoehtoja ihmiskaupalle – nuorille naisille koulutuksen kautta toimeentuloa ja tulevaisuudennäkymiä

Nigeria on keskeisimpiä naisiin ja lapsiin kohdistuvan, seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan lähtömaita. Suurin osa Eurooppaan prostituutioon tulevista nigerialaisista naisista tulee Edon osavaltiosta. Monen naisen lähdön syynä on köyhyys, toimeentulomahdollisuuksien puute ja tulevaisuuden näköalattomuus. 

FinnWID on aloittanut vuonna 2018 yhteistyön ihmiskauppaa ehkäisevän Edo State NGO Coalition Against Trafficking in Persons (ENCATIP) -järjestökoalition kanssa. Koalitio toimii Benin Cityssä, joka on Nigeriasta suuntautuvan ihmiskaupan keskus. Koalition järjestöt tukevat nuorten naisten kouluttautumista ja toimeentuloa järjestämällä koulutusta, ohjausta ja neuvontaa. 

FinnWID kehitysyhteistyö ENCATIP
Virpi Vepsäläinen ja Erna Alitalo keskustelevat kumppanijärjestömme Idia Renaissancen kanssa Skypen välityksellä

Suunnittelimme vuonna 2018 yhdessä ENCATIPin kanssa kehitysyhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena ehkäistä ihmiskauppaa Edonin maakunnassa parantamalla nuorten riskiryhmässä olevien naisten toimeentulomahdollisuuksia ammatti- ja yrittäjyysopinnoilla. Tarjoamalla naisille vaihtoehtoja toimeentuloon heillä on vähemmän yllykkeitä tarttua ihmiskauppiaiden tarjouksiin. Hankkeessa oli suunnitelmana kehittää koalition työhön uusi koulutusmalli. Aloitimme alkuvuodesta 2018 varojen keräämisen toimintaa varten Toisenlaisia tarinoita -kampanjallamme ja vuoden päätyttyä meillä oli koossa 4300 euroa.  

Kuvassa ENCATIP-järjestökoalitioon kuuluvan International Reproductive Rights Research Action Groupin (IRRRAG) työntekijät ja vapaaehtoiset Patience Ekpere, Victor Oghide, Theodora Eghomwan ja Agnes Gpale.

Haimme hankkeellemme vuoden 2018 hakukierroksella ulkoministeriön rahoitusta, jota ei valitettavasti kovan kilpailun vuoksi hankkeelle myönnetty. Keräämämme lahjoitukset suunnataan joka tapauksessa nuorten naisten koulutustoimintaan ja ENCATIPin järjestöjen työn tukemiseen. Kevään 2019 aikana suunnittelemme ENCATIPin kanssa pienimuotoisemman hankkeen, jonka toteutamme keräämillämme varoilla syksyllä 2019. Yhteistyö ENCATIPin kanssa jatkuu myös Toisenlaisia tarinoita -kehitysviestintähankkeen myötä.

Lue lisää Toisenlaisia tarinoita -kampanjasivultamme.